Publicerad den 30 Oct 2024
 
Lena Alervall och Jan-Peter Idström beskriver här konferensens programpunkter i den ordning som vi som var på plats fick uppleva dem. 
 
På programmet stod; Fred, Bistånd, Hållbarhet, Utbytesstudenter och Glädje.
 
 
 
 
 
"Musikaliska kapellet" förskönade konferensens med sång och musik mellan programpunkterna. Här fick vi bland annat njuta av Kristina från Duvemåla, Mozart, Ted Gärdestad och Laleh.
 

Freds- och konfliktforskning

Magnus Öberg är universitetslektor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Han har stor erfarenhet från Uppsala Conflict Data Program som är en av världens största databaser med information om konflikter runt om i världen. Magnus talade om orsakerna till kriget i Ukraina och utsikterna för fred samt om samarbetet mellan Rotary och Uppsala Universitet.
 

Rotary Peace Center

Win Bo, forskare inom freds-och konfliktstudier med stort intresse för väpnade konflikter inom stater. Med över nio års forskningserfarenhet kring freds- och konflikutmaningar i Myanmar, har Win Bo arbetat med en mängd olika intressenter i konfliktområden i Myanmar samt organisationer som verkar i Sydostasien. Hans forskning har fokuserat på orsakerna till och konsekvenserna av väpnade konflikter och våldsam extremism.
 
Win Bo är nu inne på sitt andra år i mastersprogrammet i freds- och konfliktstudier vid Uppsala universitet och Uppsala Rotary Peace Center med stöd av Rotary Peace Fellowship.

 

Fredskommitténs uppdrag

Rotary är en fredsorganisation och vi har en lång historik inom fredsarbetet och 2002 togs beslut om att bilda Peace Centers för att utbilda fredsbyggare. Erik Lundquist berättade om sin bakgrund och lite historik om kommitténs arbete. Erik är medlem i Hjo Rotaryklubb och ett antal kommittéer i distrikt 2365.

 
Rotary uppmanade till att upprätthålla freden vid första världskriget. Under andra världskriget gjordes många uttalande om att stärka fredsarbetet inom Rotary. Rotary deltog vid bildandet av FN 1945.
 

Ambulances for Ukraine - Nem Global Grant

Kateryna Mariushkina, Projektkoordinator på HUG, Help Ukraine Gothenburg, berättade insiktsfullt om verksamheten. Kateryna kom till Göteborg för 12 år sedan för att plugga en master på Chalmers. Sedan dess har hon bott kvar och jobbat som ingenjör. I januari 2022 slutade hon på sitt senaste jobb. Tanken var att hitta något nytt, men innan hon hann det så bröt kriget ut. En ukrainsk kvinna, Katja Blank, la ut på Facebook att hon startat HUG och Kateryna gick dit samma dag. Nu är hon volontär på heltid och jobbar med det dagar och nätter, säger hon.
 
HUG bildades efter den ryska invasionen av Ukraina. HUG har sedan starten kontinuerligt stöttat det ukrainska folket med mat, kläder och annat material som behövs för att överleva. HUG har även skapat ett program för att rusta upp begagnade ambulanser och skicka till Ukraina. Mer än 50 fordon har redan levererats.
 
Kateryna konstaterar att alla flyktingar vill ha jobb, men att det är inte alltid lätt att hitta rätt. Volontärarbetet är ett sätt att hjälpa till, men också att bearbeta sina egna känslor.
– Vi jobbar alla för att inte tänka på allt som händer. Att hjälpa andra hjälper till att processa så att vi kan sova på nätterna.
 
Kateryna kommer från Charkiv, som drabbats hårt av bombningar. Hon var där i januari i år och gick runt och tittade i de gamla kvarteren. Nu är mycket förstört.
 
Rotary planerar nu för en Global Grant för att fortsätta leverera ambulanser till Ukraina genom samarbete med HUG.
 

Att lyckas

Pär Johanssonär en svensk verksamhetsledare, teaterproducent, regissör och manusförfattare. År 1996 grundade han Glada Hudikteatern, som till stor del består av skådespelare med funktionsvariationer.
 
Att lyckas” är ett centralt tema i Pärs filosofi - för Pär handlar framgång inte bara om personlig prestation utan också om att skapa möjligheter för andra, särskilt de som möter hinder på grund av funktionsvariationer eller samhällets förväntningar.
 
Hans syn på framgång bygger på flera viktiga principer;
  • Tro på potential
  • Utmana fördomar
  • Inkludering och samarbete
  • Omarbeta framgång 

Hållbarhetskommittén

Kommittéarbetet presenterades av: Eric Sjöberg, ordförande Hållbarhetskommittén, Göteborg Kungsporten Rotaryklubb, Magnus Härröd, Göteborg Kungsporten Rotaryklubb och Ludvig Alervall, Lerum Aspen Rotaryklubb.
 
Presentationen handlade om livsmiljön för våra barnbarns barnbarn – vår tids viktigaste fråga att hantera. Bakom titeln är ett brev skrivet den 20 april 2023 av FN-chefen Antonio Guterres till sina barnbarns barnbarn avsett att öppnas 2100. I brevet undrar han:
"Kommer du att öppna detta brev i en anda av lycka och tacksamhet – eller i besvikelse och ilska mot min generation?"
 
Hållbarhetskommittén ser det som sin roll att vara ”katalysator” inom distriktet i syfte att främja insatser inom miljö genom att; informera, initiera, inspirera och väcka vilja hos distriktets klubbar till lokala insatser.
Vill gärna ha en kontaktperson i varje klubb!
Du når dem på; hu@rotary.se
 

Ungdomsutbyte

RYE, Rotary Youth Exchange är namnet på vårt värdefulla ungdomsutbyte. 
 
Fredrik Norrman, Göteborg Kungsporten Rotaryklubb, är ordförande för Rotary Ungdomsutbytet och presenterade tillsammans med 5 utbytesstudenter från olika länder.
 
Vi fick presentationer av varje student, såsom trollerikonster och beskådande av konsten att teckna sitt namn på japanska. Vi önskar våra utbytesstunder ett framgångsrikt år i Sverige! 

Rotary zon 17

Suzan Stenberg, president i Åre Rotaryklubb, är vår zonrepresentant i Rotarys lagråd. Lagrådet är det forum alla nya idéer och tankar om förändring i vår organisation behandlas, stöts och blöts. En intressant arena med högt i tak
 
 
 
 
Text: Jan-Peter Idström & Lena Alervall 
Bilder: Lena Alervall